Svartpeppartofu

10

(4 portioner)

800 g fast tofu
matolja, till stekning
majsmjöl, till panering
150 g mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn)
12 schalottenlökar, finskivade
8 röda chilifrukter, finskivade (jag skrapade bort kärnorna, ville inte ha det för starkt)
12 vitlöksklyftor, pressade
3 msk finhackad eller riven färsk ingefära
3 msk söt soja (ketjap manis)
3 msk ljus soja
4 tsk mörk soja
2 msk strösocker
5 msk grovmalna svartpepparkorn (använd mortel eller kryddkvarn)
16 späda salladslökar, strimlade

Börja med tofun. Hetta upp ett halvcentimetersdjupt lager olja i en stor stekpanna. Skär tofun små kuber. Vänd bitarna i majsmjöl, skaka av överflödigt mjöl och lägg sedan ner dem i den heta oljan. Fritera tofun i omgångar så att det inte blir för trångt i pannan. Vänd dem med jämna mellanrum tills de har fått en tunn, gyllenbrun skorpa runt om och låt de sedan rinna av på hushållspapper.

Töm och torka ur pannan, ställ tillbaka den på plattan och smält smöret. Lägg i schalottenlök, chili, vitlök och ingefära. Stek på låg till medelhög värme i ungefär 15 minuter, tills ingredienserna är blanka och helt mjuka. Rör om då och då. Tillsätt sedan all soja och sockret, rör om och häll i den grovmalna pepparn.

Låt tofun värmas i såsen i någon minut och rör slutligen ner salladslöken. Servera varmt med kokt ris.

Annonser

One thought on “Svartpeppartofu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s